Cashper

Particulier geld lenen

Gekozen bedrag
€   100

Looptijd

Lening 100 Rentevergoeding 0,58
U betaalt terug
Terugbetaaldatum 01-01-0000 JKP 15%
Voorbeeld lening

Aankomende trend: particulier geld lenen

Er is een nieuwe opkomende trend gesignaleerd in de wereld van kredietverstrekking: particulier geld lenen. In 2007 was Boober de eerste website die het concept introduceerde, maar het heeft tot 2014 geduurd tot het particulier lenen eindelijk aansloeg op de Nederlandse markt.

Waar komt de trend vandaan?

Het P2P krediet is een van de opties voor de groep mensen die geen lening bij de bank kunnen krijgen. Vooral werklozen, lage inkomens, uitzendkrachten en mensen met een negatief BKR hebben moeite om aan krediet te komen. Met het aantrekken van de andere opties voor deze groep, zoals minikredieten, was het wachten op een alternatief waar aanvragers en mensen met een wens om te verdienen met hun vermogen samen konden komen.

Het is ook een meer persoonlijke manier van lenen; er wordt niet alleen op basis van cijfers en standaard persoonlijke gegevens beoordeeld of iemand wel of niet in aanmerking komt voor een lening. Het is namelijk zo dat de persoonlijkheid van de aanvrager mee wordt genomen in de beslissing. Veelal wordt het dan ook gezien als een zakelijke versie van een onderhandse lening. Gezien de groeiende populariteit van non-bancair krediet, kan men concluderen dat er behoefte is aan deze persoonlijkere aanpak. Ook het gemak van het internet heeft geholpen in de groei van deze trend.

Wat houdt het in?

Geld lenen van particulieren, ook wel bekend als peer to peer (p2p) krediet, betekent dat er een overeenkomst aangegaan wordt voor een lening tussen een aanvrager en een of meerdere privaten. Die is in dit geval vaak iemand die een deel van zijn of haar vermogen kan missen en dit deel wil gebruiken om er iets aan te verdienen. De aanvrager is veelal een zzp’er die bij een bank of andere kredietmaatschappij niet in aanmerking komt voor een lening.

De tussenpartij voor dit type krediet (hyperlink) is vaak een online platform zoals Boober ooit was. Daar kunnen geldnemers hun aanvraag plaatsen en geldgevers kijken in welke aanvragen zij willen investeren. Het hoeft overigens niet zo te zijn dat één vermogensverlener het volledige bedrag van een aanvraag in zijn of haar eentje leent; meerdere verleners met een kleinere inleg kunnen ook samen één aanvraag beantwoorden.

Er kleven meerdere nadelen aan dit type krediet. Het is namelijk zo dat de verstrekker van het krediet niet altijd de garantie heeft dat het geleende bedrag ook daadwerkelijk terugbetaald wordt; het blijft een risico investering. Dit kan ook voor de lener vervelende situaties opleveren als de kredietverstrekker aggressiever wordt in zijn of haar poging om het verschuldige bedrag te verkrijgen. Het is daarom ook verstandig om een duidelijk contract op te stellen. Dit is uiteraard alleen een optie als het gaat om één verstrekker en niet om meerderen.

In tegenstelling tot een minikredietverlener, gaat het bij P2P krediet vaak om bedragen van enkele duizenden euro’s. Geïnteresseerd in een kleiner bedrag? Op onze website vindt u meer informatie over onze minileningen.

Let op! Geld lenen kost geld