Cashper

Onderhandse lening

Gekozen bedrag
€   100

Looptijd

Lening 100 Rentevergoeding 0,58
U betaalt terug
Terugbetaaldatum 01-01-0000 JKP 15%
Voorbeeld lening

Een onderhandse lening is een krediet dat men aangaat, zónder de tussenkomst van een bank, met bijvoorbeeld familie, vrienden of kennissen. Deze vorm van financiering is vaak te vinden bij mensen die een eigen bedrijf beginnen maar geen krediet van de bank krijgen of bij studenten, die met hun ouders een financieringsovereenkomst aangaan.

Voor- en nadelen

Er zijn vele verschillende soorten kredieten en aan elke soort zijn voor- en nadelen verbonden. Het is vaak een kwestie van het type krediet kiezen die voor u mogelijk én het meest wenselijk is. De voordelen van een onderhands krediet zijn:

  • Direct contact met de geldgever.

Dit maakt het mogelijk om te onderhandelen over de voorwaarden van de overeenkomst. Deze zijn dan ook vaak soepeler dan bij een bank of kredietmaatschappij.

  • Vaak geen sprake van een BKR toetsing of minimale inkomensvereiste.

Het kan een alternatief bieden voor mensen die niet in aanmerking komen voor een krediet bij een bank of reguliere kredietverlener. Een familielid of vriend kent de aanvrager persoonlijk en besluit over te gaan tot lenen op basis van die kennis.

  • De mogelijkheid tot lagere rente.

Banken of kredietmaatschappijen hebben te maken met bijkomende kosten die ze moeten doorberekenen aan de klant. Een vriend of familielid heeft dat niet en daardoor kan de rente lager uitvallen voor dit type krediet.

En de nadelen zijn:

  • Ongemakkelijke persoonlijke situaties als er iets misgaat.

Als een van de twee partijen zich niet aan de afspraak houdt, kan dit ongemakkelijke situaties opleveren. Het is namelijk zo dat de relatie tussen de geldgever en geldnemer in dit geval niet puur zakelijk is en dat er negatieve persoonlijke gevoelens mee gepaard kunnen gaan.

  • Hoger risico op een onvolledig contract.

Bij contracten tussen twee niet puur zakelijk verbonden partijen is de kans groter dat de overeenkomst niet volledig uitgewerkt op papier komt te staan. Het opstellen van een contract kan door omstandigheden vergeten worden of de onderdelen van het contract worden niet specifiek genoeg beschreven omdat er bepaalde aannames zijn. Dit kan leiden tot ongewenste spanningen.

Belangrijke punten om op te letten

Een onderhandse lening lijkt een makkelijke, sneller manier van geld lenen. Maar het is verstandig om in gedachten te houden dat het zonder duidelijke afspraken ook kan eindigen in een vervelende en ongemakkelijke situatie met een familielid of goede vriend. Daarom is het altijd van belang om ten eerste een helder schriftelijk bewijs van de overeenkomst op te stellen. Op deze manier kunnen misverstanden voorkomen worden en is de kans een stuk kleiner dat de relatie tussen beide partijen op een negatieve manier verandert. Het is dan ook raadzaam om dit contract bij de Belastingdienst te laten registreren.

Een ander aandachtspunt is de overeen te komen rente. Ook al mag dit type krediet dan de mogelijkheid bieden tot een lagere rente, het is wel van belang dat de vastgestelde rente niet te veel afwijkt van de marktrente. Als dat wel het geval is, kan het zijn dat de Belastingdienst het bedrag als een schenking ziet, waardoor er schenkbelasting betaald moet worden.

Let op! Geld lenen kost geld