Cashper

Financiering

Gekozen bedrag
€   100

Looptijd

Lening 100 Rentevergoeding 0,58
U betaalt terug
Terugbetaaldatum 01-01-0000 JKP 15%
Voorbeeld lening

NHI financieringsplan van de baan

Het plan voor de vernieuwde Nederlandse Hypotheekinstelling (NHI) ter financiering van de banken is per 01/09/2015 officieel van de baan, zo meldt het NRC.

Het idee achter de Nederlandse Hypotheekinstelling, op verzoek van het kabinet, was om grote beleggers ervan te overtuigen om te investeren in zogeheten ‘hypotheekobligaties’ met 100% staatsgarantie. Deze obligaties zijn te vergelijken met staatsobligaties, alleen is het rendement hoger. De voordelen hiervan zouden tweeledig uitpakken. Ten eerste zou het dankzij de investeringen van de beleggers mogelijk zijn voor banken om meerdere hypotheken te verstrekken, waardoor de concurrentie op de hypotheekmarkt kan toenemen, de hypotheekrente kan dalen en het bezitten van een koopwoning goedkoper wordt. Ten tweede is het voor banken goedkoper om de financiering op deze manier aan te trekken. Dit voordeel zou dan doorberekend worden aan de klant.

Langverwacht ‘extraatje’ valt weg

Het plan is afgewezen door de Europese Commissie omdat het onder de noemer ‘ongeoorloofde staatssteun’ zou vallen. Het is namelijk zo dat de banken het bovengenoemde voordeel door moeten berekenen aan de klant. Alleen konden de Europese Commissie en de banken het niet eens worden over de manier waarop dat gedaan moet worden.

Helaas betekent dit voor veel Nederlanders met een koopwoning dat de langverwachte extra ademruimte die het plan had kunnen bieden niet meer van toepassing is. De verminderde maandelijkse hypotheekkosten hadden ervoor kunnen zorgen dat de mensen die aan het einde van de maand de touwtjes aan elkaar moeten knopen, meer financiële middelen tot hun beschikking zouden hebben voor andere vaste lasten en/of eventuele persoonlijke extraatjes. Dit extra krediet is nu niet meer zeker.

Waar is de Nederlandse woningeigenaar aan toe?

De ideeën voor het plan zijn in 2012 ontstaan als gevolg van de verslechterde hypotheekvoorwaarden na de crisis en de zoektocht naar een oplossing voor het bevorderen van de financiering van investeringen in Nederland. Het zou zowel de financiële situatie van de banken als van de Nederlandse consument verbeteren. Het kabinet laat weten dat er voorlopig geen nieuw plan zal komen met dezelfde beoogde doelstellingen. Wel is er een ander financieringsplan in werking getreden, namelijk de Nederlandse Investeringsinstelling (NLI) dat beleggers en investeringsprojecten aan elkaar kan koppelen. Spijtig genoeg levert dit geen verlaagde hypotheekrente op voor de wooneigenaars. Deze zullen moeten wachten tot dat de hypotheekrente vanuit haar natuurlijke koers zakt.

Wel valt er te zeggen dat de vooruitzichten gunstiger stemmen. Verwacht wordt dat de hypotheekrente inderdaad zal dalen en dat de financieringsstructuur van de Nederlandse banken weer zal opknappen. Het is dus een kwestie van tijd geworden.

Voor de wooneigenaar die de potentiële kostenverlichting al had ingecalculeerd is de huidige situatie uiteraard een tegenvaller. Op onze website kunt u meer informatie vinden over een eventuele minilening (hyperlink) met een korte looptijd. Deze minileningen kunnen een oplossing bieden voor een tijdelijk krediettekort.

Let op! Geld lenen kost geld