Gekozen bedrag
€   100

Looptijd

Lening 100 Rentevergoeding 0,58
U betaalt terug
Terugbetaaldatum 01-01-0000 JKP 15%
Voorbeeld lening
BlogSocialButtons

Zomertijd - Minder slapen, maar langer licht!

zomertijd

Zomertijd: de klok gaat weer één uur vooruit!

​Het is weer tijd om afscheid te nemen van de wintertijd! U mag dan weer de klok verzetten voor de zomertijd. De klok gaat weer een uur vooruit en het is weer langer licht. De klok moet in de nacht van zaterdag 26 maart en zondag 27 maart om 2.00 uur worden verzet naar 3.00 uur. Wintertijd is eigenlijk de standaardtijd. De zomertijd is bedacht om langer gebruik te kunnen maken van het daglicht en zo te besparen op energieverbruik. De internationale naam is daarom ook Daylight Saving Time (DST).

Het nut van de zomertijd

Zoals al eerder aangegeven is de zomertijd bedacht om energie te besparen. Door de klok een uur vooruit te zetten lijkt het alsof de zon later opkomt en ook weer later ondergaat. Op deze manier zou men dan meer gebruik kunnen maken van het daglicht dan wanneer de klok niet verzet zou worden. In de jaren '70 was men ervan overtuigd dat men zo energie zou besparen. Veel mensen vinden dit tegenwoordig onzin, omdat men 's zomers toch gebruik maakt van de airco of een ventilator om het thuis koel te houden. Hierdoor zou het besparen op verlichting niet veel uit maken. Naast het besparen zijn er nog meer voordelen aan de zomertijd. Toch ondervinden mensen vaak ook problemen door de zomertijd. Hieronder vindt u de voor- en nadelen van de zomertijd.

Voordelen

​Het voordeel blijft natuurlijk dat men door de zomertijd langer kan genieten van het daglicht. Met als bijkomend pluspunt dat u daardoor ook zou kunnen besparen op uw energie. Daarnaast is het in de zomer heel fijn om langer van het zonlicht te genieten. Bijvoorbeeld door tot laat in de tuin te kunnen zitten en lekker buiten te eten.

​Nadelen

​Ondanks de voordelen van de zomertijd zijn er veel mensen die problemen ondervinden. Een van deze nadelen is namelijk dat men voor het uur langer licht wel een uur slaap inleveren. Tijdmetingen laten zien dat mensen door het slaaptekort minder productief worden.
Vooral voor avondmensen zorgt de zomertijd voor problemen. Dit komt doordat zij in het weekend vaak nog later naar bed gaan dan doordeweeks, waardoor het verschil tussen het weekend- en weekritme nog groter wordt dan normaal. Ochtendmensen hebben er niet zoveel last van. Daarnaast zorgt het ook in het algemeen kort voor een storing in het ritme. Vooral in de eerste weken van de zomertijd.

​Zoals u kunt lezen is het nut van de zomertijd tegenwoordig onduidelijk. Volgens verschillende onderzoeken is gebleken dat er bijna niet wordt bespaard op energie, omdat er meer gebruik wordt gemaakt van airconditioning en ventilatoren. Dan is er ook nog het risico voor de gezondheid. Men kan zich afvragen of de zomertijd dan nog wel zin heeft, maar over het algemeen went men snel aan het uurtje korter.

​De klok verzetten

​De klok moet in de nacht van zaterdag 26 maart en zondag 27 maart om 2.00 uur worden verzet naar 3.00 uur. De klok gaat dan een uur vooruit.Gelukkig is het niet zo heel moeilijk om de klok te verzetten. Met analoge klokken is het heel gemakkelijk om de wijzers te verzetten en op iPhones, smartphones, laptops, en mac books gaat het gelukkig vanzelf. Als het op een van deze apparaten goed staat kunt u de rest van uw apparatuur de volgende ochtend instellen. Mocht u toch zeker willen weten dat uw iPhone of smartphone de juiste tijd aangeeft kunt u dit altijd aanpassen bij uw instellingen. Bij datum en tijd kunt u zien of de juiste tijdzone, Amsterdam (GMT +1), heeft ingeschakeld. Deze past zich automatisch aan aan de zomertijd van onze regio, de zogenoemde Midden-Europese standaardtijd.

​Handige ezelsbruggetjes

​Het is altijd lastig om te onthouden hoe u de klok verzetten moet. Daarom zijn er door de jaren heen verschillende ezelsbruggetjes bedacht om u daar bij te helpen.Wij hebben de 5 leukste ezelsbruggetjes voor u op een rij gezet:
  • ​In het voor​jaar zet men de klok vooruit, dus in het najaar achteruit
  • in de lente wordt het later
  • In het voorjaar gaat de klok met de temperatuur mee vooruit
  • Korte broeken korter slapen, lange broeken langer slapen
  • Klok gaat naar de zomer toe!​​

​Heeft u ook altijd last van de zomertijd? Of vergeet u ook vaak hoe u de klok verzetten moet? Laat het weten op onze Facebookpagina.
​Om niet te veel last te hebben van een 'jetlag' gevoel kunt u het beste rustig aan doen op uw vrije zondag. Gelukkig is het ook nog Pasen dus heeft u ook nog eens een dag extra om bij te komen!
BlogSocialButtons
Terug naar het overzicht
Let op! Geld lenen kost geld