Gekozen bedrag
€   100

Looptijd

Lening 100 Rentevergoeding 0,58
U betaalt terug
Terugbetaaldatum 01-01-0000 JKP 15%
Voorbeeld lening
BlogSocialButtons

Belastingaangifte 2015

Ik heb een brief voor de belastingaangifte 2015 ontvangen, wat nu?

Vanaf 1 maart 2016 is het weer tijd voor de belastingaangifte. Tot eind februari kunt u hier bericht over krijgen van de Belastingdienst.
Als u een brief voor de Belastingaangifte 2015 heeft ontvangen, bent u verplicht om de aangifte te doen. Wanneer u geen brief heeft ontvangen, dan bent u alleen verplicht om aangifte te doen als u verwacht meer dan €45,- terug te betalen. Verwacht u geld terug te krijgen, dan heeft het alleen zin om aangifte te doen wanneer u meer dan €14,- terug zult krijgen. De Belastingdienst betaalt, namelijk pas vanaf dit bedrag terug.

Berichtgeving belastingaangifte dit jaar voor het laatst per post

Vanaf dit jaar stapt de Belastingdienst over naar een ander systeem van berichtgeving. De blauwe enveloppen verdwijnen en u ontvangt de berichten voortaan digitaal in uw persoonlijke Berichtenbox. Heeft u uw digitale berichtenbox nog niet geactiveerd, doe dat dan snel. De berichtgeving voor de belastingaangifte 2015 ontvangt u dus alleen dit jaar nog per post.

Belastingaangifte 2015, hoe werkt het?

Aangifte doen gaat heel gemakkelijk via Mijn Belastingdienst 2015 of via de app Aangifte 2015. Wanneer u liever geen online aangifte doet, kan dat ook met een P-formulier. Vanaf 1 maart kunt u deze bestellen bij de BelastingTelefoon. U heeft tot 1 mei 2016 de tijd om de belastingaangifte 2015 te doen. Deze moet op 30 april 2016 binnen zijn.

Hoewel de Belastingdienst anders claimt, is het doen van de belastingaangifte vaak een ingewikkelde klus, vooral omdat elk jaar de regelingen veranderen. Het is belangrijk dat het aangifteformulier correct wordt ingevuld, omdat het toch een meevaller is wanneer u geld terugkrijgt. Probeer daarom de aangifte ruim voor 30 april 2016 in te dienen om problemen te voorkomen. Het kan ook wel eens voorkomen dat MijnBelastingdienst onbereikbaar is, doordat meerdere mensen tegelijkertijd bezig zijn met hun aangifte. Bovendien kunt u er zeker van zijn dat u voor 1 juli 2016 bericht ontvangt over uw aangifte, wanneer u de aangifte op tijd heeft ingediend.

Uitstel van belastingaangifte 2015

Wanneer het u niet lukt om op tijd aangifte te doen, kunt u uitstel aanvragen. Wanneer u te laat bent, kan dit u namelijk een boete opleveren. Uitstel uitvragen gaat heel gemakkelijk via MijnBelastingdienst. Het is ook mogelijk om zelf de aanvraag uit te printen en op te sturen. U kunt tot 1 mei 2016 uitstel aanvragen. Wanneer u geen belastingaangiftebrief heeft ontvangen, is het niet nodig om uitstel aan te vragen.

Tips voor het doen van uw belastingaangifte 2015

Voor sommige mensen kan het doen van de belastingaangifte een ingewikkelde klus zijn. Via het NIBUD, de Consumentenbond en de Belastingdienst kunt u veel informatie vinden over het invullen van uw belastingaangifte 2015. Wij hebben vijf belangrijke tips voor u verzamelt:

Tip 1. Controleer alle gegevens
Veel gegevens die de Belastingdienst heeft zijn digitaal te vinden. Wanneer u uw belastingaangifte invoert zijn uw loon, uitkering of pensioen, WOZ-waarde van uw huis en hypotheekgegevens, banksaldi en schulden aan financiële instellingen al ingevuld. Voordat u uw aangifte doet is het belangrijk om alle gegevens te controleren. De fiscus heeft niet altijd alles paraat. Ook worden niet alle voordelen toegekend waar u recht op heeft. Daarom is het heel belangrijk om alles goed te controleren en te wijzigen waar nodig. Het invullen van de Belastingaangifte 2015 kan een enorme opgave zijn, houdt er dus rekening mee dat u hier genoeg tijd voor reserveert.

Tip 2. Check of de middelingsregeling voor u interessant is
Wanneer u een wisselend inkomen heeft, kunt u ervoor kiezen om gebruik te maken van de middelingsregeling. Hierbij wordt het inkomen van drie aaneengesloten jaren bij elkaar opgeteld en vervolgens gedeeld door drie. Het gemiddelde is van uw inkomen. Om te checken of dit voordelig voor u is, kunt u navraag doen bij een specialist. Zij kunnen berekenen of het voordeliger is voor u om gebruik te maken van de middelingsregeling. Meer weten over de middelingsregeling? Vraag dan om extra informatie via de Belastingtelefoon.

Tip 3. Ga na of uw giften aftrekbaar zijn
Wanneer u regelmatig geld doneert aan goede doelen is het mogelijk om deze af te trekken van uw belasting. Bekijk op de site van de Belastingdienst of u uw gift mag aftrekken. Dit wordt namelijk bepaald aan de hand van uw inkomen en uw andere aftrekposten. Het kan soms voordeliger zijn om eens per twee jaar het dubbele bedrag te doneren in plaats van een keer per jaar een bedrag te doneren.

Tip 4. Controleer al uw aftrekposten
Ga goed na of u alle aftrekposten op een rijtje heeft. Op de site van de Belastingdienst kunt u berekenen elke uitgaven u wel en niet kunt aftrekken. Kijk ook goed naar de toelichtingen in de aangifte. Misschien gaat u er onterecht vanuit dat u geen aanspraak kunt maken op een bepaalde regeling of aftrekpost.

Tip 5. Raadpleeg een belastingadviseur bij onduidelijkheden
Ziet u door de bomen het bos niet meer? Dan kunt u gebruik maken van een hulp. U kunt er ook voor kiezen om naar een belastingadviseur te gaan om uw belastingaangifte 2015 te laten doen. Sinds dit jaar kunt u ook terecht voor hulp bij sommige bibliotheken. Voor meer informatie over hulp kunt u terecht bij de Belastingdienst.

Heeft u zelf nog tips? Deel ze dan op onze Facebookpagina.
BlogSocialButtons
Terug naar het overzicht
Let op! Geld lenen kost geld